Verhuur

Verhuur Tips

Amber Matton30 september 2021

Bij de verhuur van een woning komt veel kijken. Daarom geven wij je graag een aantal tips om je huis zo goed mogelijk te verhuren aan geschikte huurders.

Check de voorwaarden van je hypotheek en de VvE.

Het is belangrijk alle juridische zaken goed te regelen voordat je de woning aanbied voor verhuur. Stel er zit een hypotheek op het te verhuren pand, dan kan dit in het ergste geval in een keer worden opgeëist. Ook hebben sommige VvE specifieke regels voor verhuurders en huurders. Gelukkig zijn er bepaalde huur contracten waar hypotheek verstrekkers en VvE’s al iets flexibeler door worden maar dit moet natuurlijk wel vooraf worden overlegt. Even goed checken dus voordat je voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Doe een puntentelling.

In Nederland zijn er 2 sectoren waarbinnen een woning kan vallen, de sociale huur sector; alle woningen met een maximale huurprijs van € 763,46 en de geliberaliseerde huur sector. Binnen deze sector zijn er in principe geen maximale huur prijzen. Om binnen deze sector te vallen moet de te verhuren woning 142 punten hebben. Deze punten krijg je onder anderen door het aantal m2, WOZ waarde, energielabel, afwerking enz. Op het moment (2019) krijg je nog 1 punt per m2 heb je bijvoorbeeld een woning van 90m2 dan zit je al snel met de WOZ waarde en de afwerking van een woning aan de 142 punten.Als je een woning hebt van 40m2 is het risico dus veel groter dat het niet binnen de punten valt. Valt je woning na de puntentelling binnen de sociale sector en verhuur je deze toch voor een hoger bedrag dan de huurgrens? Dan kan de huurder dit aanvechten, een schade vergoeding en huurverlaging eisen. Dat is niet wat je wilt, er zijn bedrijven welke een puntentelling opstellen, stel dat je 2 punten te kort komt kunnen zij jou tips geven hoe je aan deze punten kan komen. Zo kan je veilig verhuren.

Zorg voor een energielabel.

Net als bij verkoop moet je tegenwoordig bij een huurcontract een energielabel aanleveren. Dit kan je online aanvragen of deze wordt verstrekt door de gene die de puntentelling heeft opgesteld.

Laat professionele foto’s maken

Tussen het ruime aanbod op verschillende verhuursites is het belangrijk om op te vallen. Ruimtes komen beter tot hun recht als ze met een professionele camera zijn gemaakt. Ook geeft het de kwaliteit beter weer, als je gaat verhuren in de geliberaliseerde sector zal de woning in een hogere prijsklasse vallen hier horen dan ook foto’s met hogere kwaliteit bij. Een investering in goede foto’s heb je er vaak zo uit en heb je de komende (verhuur) jaren plezier van.

Zie hieronder een voorbeeld van mobiele en professionele foto’s.

Meubileren of niet?

Dit hangt af van wat voor type huurders je wilt aanspreken, gaat u bijvoorbeeld voor expats en betreft het een appartement dan is meubileren een verstandige keus. Expats komen gemiddeld voor 1 tot 3 jaar in Nederland werken zij zullen dus minder snel geneigd zijn om een heel nieuw interieur aan te schaffen. De keus valt bij deze huurders vaak op een woning waar ze per direct kunnen intrekken.

Interieur

Een eerste indruk is erg belangrijk, je wil zoveel mogelijk potentiele huurders aanspreken. Een neutrale inrichting is hierbij belangrijk. Met neutraal bedoelen we natuurlijk niet kaal, je wilt wel dat je potentiele huurders zich thuis voelen. Gebruik daarom basis kleuren maar kleed het wel aan met bijvoorbeeld een kleed en een paar kussens op de bank, zo geef je een huiselijk gevoel en spreek je een ruim publiek aan. Een rode bloemen bank spreekt bijvoorbeeld een minder groot publiek aan dan een grijze hoekbank.

Schoonmaak

Een bezichtiging duurt doorgaans geen uren, je hebt dus maar een paar minuten om een goede indruk achter te laten bij de potentiele huurders. Zorg daarom dat de woning schoon en opgeruimd is. Rommel leidt af waardoor huurders een negatief beeld van de huur woning krijgen.

Als de woning verhuurd is en de huurders checken in zorg dan ook dat de woning er schoon en goed verzorgt uit ziet. Zo zullen huurders ook zorgvuldiger met de spullen omgaan. Hiernaast is het voor zowel de huurder als de verhuurder fijn om tijdens de huurperiode een vaste schoonmaker te hebben welke bijvoorbeeld eens per maand langs komt. Voor verhuurders is het fijn om te weten dat de woning goed onderhouden wordt en voor huurders is het prettig dat een gedeelte van de schoonmaak word overgenomen tijdens hun 40 uurige werkweek.

Maak een gebruiksaanwijzing van de woning

Een verhuis proces kan veel stress met zich mee brengen. Om het de huurders zo gemakkelijk mogelijk te maken is het handig om een handleiding van de woning te maken. Zo weet jij dat de woning op de juiste manier word onderhouden/ gebruikt en kan de huurder makkelijk zien wat de bedoeling is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; wanneer moet het vuilnis aan de weg gezet worden, hoe moet de houten vloer worden schoongemaakt, hoe werkt het verwarmingssysteem enz. dit scheelt beide partijen een hoop tijd. Iedereen blij.

En tot slot kies een goede makelaar.

Je zit in ieder geval al op de juiste website! Graag komen wij een keer langs om al het bovenstaande en meer toe te lichten tijdens een vrijblijvend gesprek.


Deel het artikel


Recente artikelen

Ben je nieuwsgierig?

Neem dan contact op met Amber Matton
© Copyright Matton Residence 2024. Alle rechten voorbehouden.
Have a cookie

Matton Residence gebruikt Google Analytics om te begrijpen hoe je de site gebruikt en manieren te vinden om je ervaring te verbeteren.