Verhuur

Huurprijsstijging vrije sector vlakt licht af

Amber Matton18 augustus 2022

Grote vrees voor averechtse effecten van overheidsingrijpen

In het tweede kwartaal van 2022 is de gemiddelde huurprijs van vrije sector huurwoningen met 1,3 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. De huurmarkt laat daarmee een heel ander beeld zien dan de koopmarkt, waar de prijzen in het tweede kwartaal van 2022 met 10,6 procent stegen.

Pararius maakt onderscheidt tussen drie oplevervormen voor huurwoningen: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Gestoffeerde woningen (€16,11) veranderden het afgelopen kwartaal niet in prijs ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. Gemeubileerde huurwoningen stegen in het eerste kwartaal van 2022 gemiddeld 6,6 procent in prijs. Nieuwe huurders betaalden € 19,89 per vierkante meter per maand. Deze oplevervorm is per vierkante meter het duurst. Voor kale huurwoningen betaalden nieuwe huurders 9,2 procent meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De vierkantemeterprijs van dit type woning kwam uit op € 15,02 per maand.

De NVM en VGM NL brachten in juli ook kwartaalcijfers uit over de Nederlandse huurmarkt, waarin een landelijke gemiddelde vierkantemeterprijs van € 15,35 werd vermeld. De landelijke vierkantemeterprijs in het rapport van de NVM en VGM NL is gebaseerd op kale huurwoningen. Omdat ongeveer 77 procent van alle huurwoningen in Nederland gemeubileerd of gestoffeerd worden verhuurd, neemt Pararius deze woningen eveneens mee in haar berekeningen. Als we alleen kijken naar de gemiddelde vierkantemeterprijs van kale huurwoningen (Pararius: € 15,02), komt deze vierkantemeterprijs overeen met die van de NVM en VGM NL. Het verschil is 2 procent.”

G5 steden waaronder Utrecht

In de vijf grootste steden van Nederland - Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht - steeg de gemiddelde huurprijs van vrije sector woningen procentueel gezien meer dan het landelijk gemiddelde. In Eindhoven, de “goedkoopste” G5-stad, betaalden nieuwe huurders 11,1 procent meer dan een jaar geleden (€17,25) en in Amsterdam gingen de huurprijzen van vrije sector woningen met 10,5 procent omhoog. Nieuwe huurders betaalden in de hoofdstad gemiddeld € 24,67 per vierkante meter per maand.

In Den Haag (€ 17,30) en Rotterdam (€ 17,37) ligt de vierkantemeterprijs in de buurt van het landelijk gemiddelde. De huurprijs van vrije sector woningen steeg in deze steden met respectievelijk 3,4 en 7,4 procent. In Utrecht ligt de vierkantemeterprijs boven de twintig euro: nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 20,06 voor een huurwoning, 3,4 procent meer dan vorig jaar.

Afvlakken prijsstijging vrije sector

Ondanks dat de huurprijzen ook in het afgelopen kwartaal weer gestegen zijn, vlakt de huurprijsstijging wel af. Van Q3 2020 tot Q3 2021 werden procentuele prijsdalingen gemeten, wat een direct effect was van de corona pandemie en de bijkomende gevolgen voor de huurmarkt. In die periode werd duidelijk dat de huurprijzen daalden door een afname van de vraag en een toename van het aanbod vanuit de stilgevallen shortstay-toerisme markt. Dit kwam voort uit concurrentie onder verhuurders die hun prijzen abrupt verlaagden om dure leegstand te voorkomen.

Bij economische groei is een prijsstijging rond de vijf procent volkomen normaal, dus de procentuele prijsstijging van dit kwartaal met 1,3% als gemiddeld valt dus eigenlijk behoorlijk mee. Op de koopmarkt stijgen de prijzen al sinds 2017 veel harder, in het eerste kwartaal van 2022 was er een stijging te zien van 13,7%, veroorzaakt door de hoge leencapaciteit in combinatie met een lage hypotheekrente. Ook daar is inmiddels een kanteling te zien.

Bron: @Pararius en @NVM


Deel het artikel


Recente artikelen

Ben je nieuwsgierig?

Neem dan contact op met Amber Matton
© Copyright Matton Residence 2024. Alle rechten voorbehouden.
Have a cookie

Matton Residence gebruikt Google Analytics om te begrijpen hoe je de site gebruikt en manieren te vinden om je ervaring te verbeteren.