Verhuur

Energielabel voor verkoop, verhuur en oplevering

Amber Matton28 april 2022

Energielabel voor verkoop, verhuur en oplevering

Als je jouw huis wilt verhuren dan is het verplicht om een energielabel aan de huurder te overhandigen. Op het energielabel is af te lezen hoe energiezuinig de woning is en welke energiebesparende maatregelen er genomen kunnen worden. Om erachter te komen wat het energie label van de woning is, huur je een energieadviseur in die de woning inspecteert. Overhandig je tijdens de verkoop, verhuur of oplevering van vastgoed geen label aan de koper of huurder? Dan riskeer je sinds januari 2022 een boete van maar liefst € 435,-

Energielabel aanwezig? Bereid je voor op controles

In Nederland is het sinds 2008 verplicht om een energielabel aan te vragen voor de verkoop, verhuur of oplevering van vastgoed. Voorheen was het mogelijk om het label zelf aan te vragen via verschillende partijen. Hier kwam in 2021 verandering in. Sindsdien kun je een energie label alleen aanvragen via een vakbekwame energieadviseur die de woning heeft geïnspecteerd. Dit geeft kopers en huurders een eerlijk beeld van de energiezuinigheid van het pand. Omdat er in 2021 nog niet voldoende vakbekwame energieadviseurs actief waren, kwam het geregeld voor dat woningen werden verkocht of verhuurd zonder het energielabel te overhandigen. Omdat gebrek aan experts de reden was voor afwezigheid van het energielabel, kregen verkopers en verhuurders hier in 2021 nog geen boete voor.

Toezicht door ILT

Of het energielabel door verhuurders of verkopers is aangevraagd, word gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft tot 1 januari 2022 niet gereageerd op woning advertenties die gepubliceerd werden zonder label. Op dit moment houdt de ILT wel weer actief toezicht op een vermelding van het energie label in de verhuur- of verkoopadvertentie. Als het energie label niet in de advertentie vermeld staat, dan riskeer je als particuliere verkoper of verhuurder een boete van € 435,- Voor bedrijven die een woning verkopen is de boete hoger. Bedrijven riskeren een boete van maar liefst € 870,- per verkochte woning.

Voorkom hoge boetes door tijdig op zoek te gaan naar een energieadviseur. Elk energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.
Bronnen:

Ilent

Rijksoverheid

Keyphrase: energielabel

Slug: /energielabel-controle

SEO titel: Energielabel | Strengere controle door ILT in 2022 | Matton Residence

Meta omschrijving: De controle op het kenbaar maken van het energielabel wordt in 2022 strenger. Voorkom hoge boetes door het energielabel tijdig aan de vragen.


Deel het artikel


Recente artikelen

Ben je nieuwsgierig?

Neem dan contact op met Amber Matton
© Copyright Matton Residence 2024. Alle rechten voorbehouden.
Have a cookie

Matton Residence gebruikt Google Analytics om te begrijpen hoe je de site gebruikt en manieren te vinden om je ervaring te verbeteren.