Verhuur

Tijdelijke huurcontracten verboden

Amber Matton16 mei 2023

Tijdelijke huurcontracten worden verboden. Het leek even niet door te gaan, maar tijdens een extra debatronde bleek afgelopen maand dat een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag gaat instemmen met een initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie. Dit verbod zal nadelig zijn voor verhuurders die graag flexibel willen zijn en snel willen kunnen reageren op veranderende omstandigheden.

Tijdelijke huurcontracten werden in 2016 toegestaan, met de verwachting dat dit zou leiden tot een groter aanbod van huurwoningen. Bij evaluatie bleek echter dat dit niet het geval was. Nu wordt de mogelijkheid om tijdelijke huurcontracten aan te bieden volledig verboden. Dit zal verhuurders beperken in hun mogelijkheden om snel in te spelen op veranderende omstandigheden, zoals wanneer ze hun woning willen verkopen of zelf willen betrekken.

Daarnaast kan het verbod op tijdelijke huurcontracten leiden tot minder inkomsten voor verhuurders. Zij zullen niet langer de mogelijkheid hebben om de huurprijs te verhogen bij het aantreden van nieuwe huurders, waardoor hun inkomstenstroom zal worden beperkt. Ook kunnen verhuurders hun woning niet meer op een flexibele manier aanbieden aan huurders, wat de kans op leegstand vergroot.

Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn op het verbod, dus wees gerust. Zo blijft het bijvoorbeeld toegestaan om woningen tijdelijk te verhuren als wisselwoning voor huurders die vanwege renovaties tijdelijk hun huis uit moeten. Ook kunnen nog steeds tijdelijke huurcontracten worden aangeboden aan studenten. Verder zal er ruimte zijn voor mensen die op latere leeftijd gaan samenwonen met samengestelde gezinnen.

We begrijpen dat deze verandering misschien niet gunstig is voor sommige verhuurders, maar het kan wel voordelig zijn voor huurders en de leefbaarheid van de buurt.


Deel het artikel


Recente artikelen

Ben je nieuwsgierig?

Neem dan contact op met Amber Matton
© Copyright Matton Residence 2024. Alle rechten voorbehouden.
Have a cookie

Matton Residence gebruikt Google Analytics om te begrijpen hoe je de site gebruikt en manieren te vinden om je ervaring te verbeteren.