Verhuur

Nieuwe perikelen rondom huurcontracten

Amber Matton17 november 2022

Nieuwe perikelen rondom huurcontracten

“Hugo de Jonge wil excessieve huren een halt toeroepen” is een veelgelezen krantenkop. Maar is dat ook zo? De huurderssector is teleurgesteld dat de woonminister de huursector maar naar €1000,- oprekt in plaats van €1.250,- en vinden dat hij de oren teveel laat hangen naar de investeerder. Beleggers en ontwikkelaars zijn juist positief over de nieuwe midden huur regels.

Volgens de FHCS (Federatie Huurders Commerciële Sector) lopen door deze keuze bijna 100.000 huishoudens huurprijsbescherming mis door deze grens van €1.000,- en kunnen huurbazen in de toekomst nog steeds aan veel middeninkomens en andere vrijesectorhuurders woekerprijzen vragen voor een woning van slechte kwaliteit.

Nieuwe huurcontracten

De aankondiging van deze ingreep leidde tot veel onrust bij marktpartijen. Daarom wil de Jonge nu alvast helderheid bieden over de regels, want er zijn juist hoognodig huizen nodig. Behalve de bovengrens van €1.000,- geldt dit alleen voor nieuwe huurcontracten.

Om ook de investeerders tegemoet te komen gaat de minister sleutelen aan het woningwaardering stelsel waarmee punten bepaald worden. Sommige elementen van de midden huurwoningen worden nu onvoldoende gewaardeerd, denk daarbij aan gezamenlijke tuinen en de duurzaamheid van woningen.

Particuliere beleggers tevreden

In een nieuw onderzoek wordt bekeken of de woningwaarde niet zwaarder moet gaan meewegen bij het bepalen van de maximale huurprijs. Het moet namelijk wel mogelijk blijven om in de Nederlandse woningmarkt te investeren. Het kabinet streeft er namelijk naar 900.000 woningen te bouwen tot 2030 en heeft de marktpartijen daar hard bij nodig. Veel particuliere beleggers zijn daarin positief, zij hebben het gevoel dat er naar hun is geluisterd, maar willen nog wel het eindresultaat zien.

Bron:

@FD.nl

@Vastgoedbelang


Deel het artikel


Recente artikelen

Ben je nieuwsgierig?

Neem dan contact op met Amber Matton
© Copyright Matton Residence 2024. Alle rechten voorbehouden.
Have a cookie

Matton Residence gebruikt Google Analytics om te begrijpen hoe je de site gebruikt en manieren te vinden om je ervaring te verbeteren.