Nelleke vertelt

Nelleke vertelt over; Wittevrouwen

afbeelding-Nelleke

Nelleke 21 september 2021

De naam van deze wijk heeft zijn oorsprong in de stad binnen de singels, genoemd naar het Wittevrouwenklooster. In de stadsmuur naast de singel (deze muur is inmiddels gesloopt) waar de Wittevrouwenstraat begint lag de Wittevrouwenpoort.

Veel Wittevrouwen- namen liggen hier in de buurt:

Wittevrouwenstraat, Wittevrouwenkade, Wittevrouwensingel, Wittevrouwenpoort enz. Het gebied buiten deze muur was toen nog agrarisch land. Het is dus best logisch dat de straatnamencommissie de nieuwe wijk destijds Wittevrouwen heeft genoemd.

Gas Fabriek

Als je die singel een stukje volgt, kwam je al gauw bij het voormalige gasfabrieksterrein.

Heel vroeger stond er op het Vredenburg een gasfabriek. Dat is nu helemaal onvoorstelbaar. In 1860 is deze gasfabriek verplaatst naar een terrein langs de Blauwkapelseweg. Dat was dus een eind buiten de stad. Maar de uitbreidende woningvoorraad haalde het plan in.

De huisvrouwen van toen konden hun was vaak niet buiten te drogen hangen, want er kwam veel viezigheid door de lucht zweven. In de hele wijk rook je de gaslucht.

Jarenlang bepaalden de beide gashouders het aanzicht.

En toen kwam het aardgas. De gasfabriek was overbodig geworden.

De fabriek moest gesloopt worden tot grote vreugde van de omwonenden. Hier ligt nu het populaire Griftpark In de volksmond wordt het nog weleens het Gifpark genoemd.

GriftPark

Na het slopen van de fabriek had de gemeente oorspronkelijk het plan om op het vrijgekomen terrein woningen te bouwen. Maar de grond was zo vervuild, dat het hele plan in de ijskast belandde. Na veel gemeenteraadsvergaderingen werd besloten om er dan maar een park van te maken. Dat plan sloeg aan.

Tot vele meters diep in de grond werd geprobeerd om enigszins schonere grond te krijgen. Dat was een geldverslindende klus. Maar veel keus had de gemeente Utrecht niet. Volwassen bomen werden vanaf de Blauwkapelseweg tijdelijk ergens anders neergezet. Na een aantal jaren werden ze op hun oorspronkelijke plek teruggezet, met resultaat! Ook werden aangrenzende tuinen een paar meter afgegraven en opnieuw beplant. De bewoners kregen een vergoeding voor de overlast. Hoewel dat niet in geld was uit te drukken.

Uiteindelijk kon de omgeving van het nieuwe park genieten.

Winkels in Wittevrouwen

In de wijk eromheen stonden vrij veel kleine huizen, meestal arbeiderswoningen. Die waren rond 1900 gebouwd.

Een vriendin van mij woonde in haar jeugd in de Bekkerstraat. Ze vertelde dat op iedere hoek van de straat een winkel was. Zo kon je in iedere straat in die wijk soms wel 3 kruideniers aantreffen. Het is de vraag of iedere winkel een goede omzet kon maken. Je kan aan de meeste hoekwoningen nog zien, dat er inderdaad vroeger een winkeltje zat. Tegenwoordig zitten er nog een aantal leuke authentieke winkels waaronder de populaire groentewinkel #Ganseman die in 1923 begon als aardappelboer.

Jeugdherinnering van Nelleke,

Mijn grootmoeder woonde in de Bollenhofsestraat. In mijn herinnering was het een piepklein huisje. Dan zal het in het echt nog wel kleiner zijn geweest. Beneden een kleine voorkamer, dan een alkoof, dat is een tussenkamertje dat weinig licht kreeg en dan de achterkamer. Die keek uit op een klein plaatsje. In de nogal kleine keuken was een deur. Daarachter zat een plee. Een poepdoos dus. Dat was in de jaren 50.

Dan denk je, ja vroeger. Maar mijn dochter ging bij een vriendje spelen , in de Daalsedijk. Ze vertelde: Mama, ze hebben daar zo’n rare W.C. Een plankje met een gat erin. Nog steeds een plee dus. En dat was halverwege de jaren 70.Daar keek ik toch wel van op.

De wijk Wittevrouwen grensde aan de terreinen van de voormalige Rijksveeartsenijschool. Opleiding voor dierenartsen.

Daarover later meer.

Nelleke.

Op de kaart


Deel het artikel


Recente artikelen

Ben je nieuwsgierig?

Neem dan contact op met Amber Matton
© Copyright Matton Residence 2023. Alle rechten voorbehouden.
Have a cookie

Matton Residence gebruikt Google Analytics om te begrijpen hoe je de site gebruikt en manieren te vinden om je ervaring te verbeteren.