Nelleke vertelt

Nelleke vertelt over; Het Wilhelminapark (Utrecht Oost)

afbeelding-Nelleke

Nelleke 13 augustus 2021

Wilhelminapark, Oudwijk en Utrecht Oost

Het Wilhelminapark is echt een deftigebuurt van Utrecht. Het ligt aan de Oostkant van de stad, vandaar de tegenwoordige naam Utrecht Oost en is nog steeds een chique en voorname wijk!

Het Wilhelminapark

Het park, dat zijn naam gaf aan de Wijk, werd rond 1898 aangelegd ter ere van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in datzelfde jaar.

Het is in Engelse landschapsstijl aangelegd met een prachtige vijver. De inmiddels oude bomen maken er een schilderachtig geheel van. En wat je niet zou verwachten, er lopen een paar geasfalteerde fietspaden doorheen waarveel gebruik van wordt gemaakt.

Vlak voor je het park inloopt, bevindt zich op een verborgen pleintje een kleine kerk; de Engelsekerk, The Holy Trinity Church. Met o.a. prachtig gebrandschilderde ramen. Uiteraard komen daar veel Engels sprekende bezoekers.

Utrecht Oost

Aan het eind van de 19e eeuw werd de wijk gebouwd met grote, imposante huizen. Er woonden vroeger veel professoren en artsen en zij hadden daar vaakpraktijk aan huis. Een inwonende dienstbode was daarom heel vanzelfsprekend. De wijk gaat ongemerkt over in Oudwijk. Op het grondgebied van een voormalige Abdij waar niets meer van terug te vinden is.

De oude ziekenhuizen

Nu zijn deze grote huizen vaak veranderd in kantoren of appartementen.

Zelfs het voormalige Antoniusziekenhuis aan de Prins Hendriklaan werd verbouwd tot woningen en een gedeelte tot revalidatiecentrum:

De Hoogstraat.

Het verbouwen van de ziekenhuizen, die vroeger in de stad gevestigd waren, naar een andere bestemming gebeurde op grote schaal. Alleen het Diakonessenhuis is overgebleven. Maar dat is dan ook op grote schaal verbouwd, van het oude is niets meer over. Alleen een klein stukje van de tuin, maar hoe lang zal dat nog duren?

Tip van Nelleke

Tegenover de voormalige Heilige Hartkerk (ook alweer verbouwd tot appartementen) is een prachtig Rosarium. Een ouderwetse, klassieke rozentuin. Prachtige plek voor een rustig moment.

Nelleke.

Op de kaart


Deel het artikel


Recente artikelen

Ben je nieuwsgierig?

Neem dan contact op met Amber Matton
© Copyright Matton Residence 2021. Alle rechten voorbehouden.
Have a cookie

Matton Residence gebruikt Google Analytics om te begrijpen hoe je de site gebruikt en manieren te vinden om je ervaring te verbeteren.