Verhuur

De nieuwe berekening van de WOZ-waarde in de puntentelling

Amber Matton28 april 2022

Met het Woningwaarderingsstelsel wordt in Nederland onder andere de maximale huurprijs van een woning berekend. Er worden punten gegeven op basis van het energielabel, het aantal vierkante meters, de aanwezige voorzieningen en de hoogte van de WOZ-waarde. Is de woning gewaardeerd met meer dan 142 punten? Dan mag de woning alleen in de geliberaliseerde of vrije sector verhuurd worden. In dit geval is er geen maximale huurprijs meer, waardoor de huurprijzen hoog kunnen oplopen. De nieuwe berekening van de WOZ-waarde in de puntentelling moet hier verandering in brengen.

Maximering van WOZ-punten

Met de nieuwe berekening wordt het aantal punten op basis van de WOZ-waarde beperkt tot 33% van het puntentotaal. WOZ-punten worden alleen gemaximeerd bij woningen die 142 of meer punten hebben volgens het Woningwaarderingsstelsel. De maatregel moet ervoor zorgen dat huurders tegen hoge huurprijzen beschermd worden.

Elk jaar ontvangen huiseigenaren ook een beschikking van de gemeente. De waarde in deze beschikking, de WOZ-waarde, wordt gebruikt als basis voor de berekening van gemeentebelastingen en het eigenwoningforfait. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de WOZ waarde klopt en niet te hoog of veel te laag is. Anders loop je het risico dat je teveel of juist te weinig belasting betaald.

Zo wordt de WOZ-waarde bepaald

De WOZ-waarde wordt door de gemeente bepaald op basis van een taxatie. Allereerst kijkt de taxateur naar gegevens over de grond. Ten tweede kijkt deze naar het soort vastgoed en het bouwjaar. Tot slot kijkt de taxateur naar de verkoopprijs van vergelijkbare panden die rond de peildatum verkocht zijn. De taxateur bezoekt niet elk pand. Met behulp van een computermodel kan er een vergelijking gemaakt worden van overige panden. Op die manier worden woningen in Nederland gewaardeerd. De gemeente kijkt onder andere naar de verschillen in de gebruiksoppervlakte in vierkante meters om de waarde van niet getaxeerde panden te bepalen. Voor de taxatie van bedrijfspanden worden andere methodes gebruikt.

Ben jij benieuwd of de WOZ-waarde van jouw woning klopt? Dan kun je de waarde van jouw woning controleren via de Waarderingskamer.

Bronnen:

Rijksoverheid

Rijksoverheid WOZ bepaling

Keyphrase: WOZ-waarde

Slug: /woz-waarde-2022

SEO titel: WOZ-waarde | Nieuwe berekening in 2022 | (naam website)

Meta omschrijving: Per 1 mei 2022 veranderd de manier waarop de WOZ-waarde meetelt in het puntenstelsel. Voor huiseigenaren is deze verandering ook belangrijk.


Deel het artikel


Recente artikelen

Ben je nieuwsgierig?

Neem dan contact op met Amber Matton
© Copyright Matton Residence 2024. Alle rechten voorbehouden.
Have a cookie

Matton Residence gebruikt Google Analytics om te begrijpen hoe je de site gebruikt en manieren te vinden om je ervaring te verbeteren.